Svensk folkhögskola
Det finns 156 folkhögskolor i Sverige. 114 av dem drivs av idéburna organisationer, och 42 drivs av regioner. Folkhögskolan utgör med sin syn på kunskap och bildning en egen utbildningsform inom det svenska utbildningsväsendet.
Att gå på folkhögskola är ett steg till vidare studier, arbete och personlig utveckling.
Folkhögskolan är avgiftsfri för deltagarna och finansieras med offentliga medel från staten och regioner. Folkhögskolan är en del av den organiserade folkbildningen i Sverige.
Den övervägande delen av deltagarna på folkhögskolan är ungdomar och unga vuxna. Men folkhögskolan välkomnar vuxna i alla åldrar och även personer med särskilda behov.
Folkhögskolans pedagogik och arbetssätt
Folkhögskolans pedagogik kännetecknas av aktivt deltagande, samtal och gemensamt lärande i grupp. Utbildningen anpassas efter deltagarnas förkunskaper och erfarenheter.
Folkhögskolorna är inte bundna av centralt fastställda kurs- eller läroplaner. Många folkhögskolor har särskilda profiler, ofta utifrån sina band till idéburna organisationer och folkrörelser.
Många folkhögskolor erbjuder internatboende för deltagarna. Att bo och studera på folkhögskola är ofta positivt både för studieresultaten och för den sociala gemenskapen.
Olika typer av kurser
Allmän kurs är till för personer som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning och ger grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. På allmän kurs får deltagarna inte betyg, utan ett studieomdöme som ligger till grund för antagning till högskola i en särskild kvotgrupp.
Särskild kurs på folkhögskola utgörs ofta av yrkesutbildningar, till exempel fritidsledare, lärarassistent eller kantor samt kulturinriktade kurser inom musik, film, teater och andra estetiska uttryck. Därutöver kan särskild kurs också beröra speciella ämnes- och profilområden.
Läs mer om Sveriges folkhögskolor här
Hitta folkhögskolans alla kurser här